WKR-blog

Voordelig gebruik maken van de werkkostenregeling bij het organiseren van een bedrijfsevent

Het organiseren van een onvergetelijk bedrijfsevent draagt bij aan het motiveren van medewerkers en het creëren van een sterk teamgevoel. Welke werkgever wil dit nu niet! Deze blog vertelt je meer over hoe je de werkkostenregeling (WKR) toe kunt passen op een zakelijk event, zodat je voordelig een bedrijfsevent kunt plannen!

Binnen de fiscale regels die komen kijken bij het organiseren van een bedrijfsevent, is de WKR (werkkostenregeling) van belang. Hierbij kunnen de werkgevers het personeel, tot en met €400.000, een vastgesteld percentage van 1,92% (2024) van de totale loonsom, onbelast van verstrekkingen en vergoedingen laten profiteren. Bijvoorbeeld in de vorm van kerstpakketten, etentjes of bedrijfsevents.

Wanneer valt een bedrijfsevent buiten de WKR?

De uitgaven voor een personeelsfeest op een externe locatie worden als ‘standaard’ loon behandeld. De werkgever kan, indien dit gewenst is, weer uitwijken naar de vrije ruimte. Voor de kosten die komen kijken bij het bijwonen van een zakelijke bijeenkomst geldt een gerichte vrijstelling. De kosten van activiteiten die op vertier gericht zijn hebben een consumptief karakter en moeten als loon gerekend worden.

Hieronder lees je onze tips om de Werkkostenregeling druk te verminderen:

1. Een relatiedag organiseren

Een bedrijfsevent is geen must en daarom ook niet altijd gezien als een training of teambuilding. Een bedrijfsevent wordt in verband gebracht met het belonen van personeel. Indien relaties van het bedrijf worden beloond door middel van relatiedagen valt dit wel buiten de WKR!

2. Combineer met een meeting of vergadering

Vergaderingen en meetings vallen buiten de WKR. Als bedrijf kun je dus een training of workshop in een trainings- of vergaderlocatie organiseren zonder dat dit onder de WKR valt. Plan dit op een doordeweekse dag en maak het verplicht voor de werknemers.

3. Een personeelsvereniging oprichten

Richt vanuit het bedrijf een personeelsvereniging op via de notaris, stel een bestuur op en laat zowel medewerkers als bedrijf een gelijk aandeel hierin storten. De kosten van uitjes betaald uit de kas van de personeelsvereniging vallen buiten de WKR. De bijdrage die door de werkgever aan de personeelsvereniging wordt verstrekt behoort tot het loon is wordt dus belast.

4. Opleidingen en trainingen voor het personeel

Opleidingen en trainingen voor het personeel van je bedrijf vallen buiten de werkkostenregeling wanneer een bedrijfsuitje gericht is op teambuilding èn plaatsvindt binnen werktijd. Indien je kunt aantonen dat het personeel een verplichte training heeft moeten volgen te goede van het personeel dan valt dit buiten de WKR.

Heb je interesse?

Mocht je interesse hebben en meer informatie over de mogelijkheden willen ontvangen? Neem contact met ons op via onderstaand contactformulier.

Disclaimer: Wij aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele schade van welke aard dan ook, ontstaan naar aanleiding van de inhoud van bovenstaande blog.

Wij helpen je graag!

Vraag naar de mogelijkheden

Tafelreservering